Co tu dużo mówić - jest przepyszny. Nikt nie domyśliłby się, że można stworzyć takie cudo z kaszy jaglanej. Wydaje mi się, że kasza ta jest trochę niedoceniana. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, ma właściwości antywirusowe i jest bezglutenowa. Jedzmy jaglankę, jest kopalnią zdrowia :3
Krem czekoladowy doskonale sprawi się jako smarowidło do chleba, dodatek do owsianki, a już najlepiej smakuje sam, wyjadany łyżeczką ze słoika.
Składniki:
na mały słoiczek
100g kaszy jaglanej
3 daktyle
2 łyżki miodu
3 czubate łyżki kakao
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Zagotowujemy szklankę wody, dodajemy kaszę i gotujemy przez 5 min. Następnie odstawiamy, aby dokładnie wchłonęła wodę (ja położyłam w ciepłe miejsce, pod poduszkę). Po jakimś czasie kaszę blenderujemy i dodajemy resztę składników. Ew. dodajemy trochę wody do odpowiedniej konsystencji. Zajadamy - z kromką chleba, kaszą manną, owsianką, albo palcem prosto ze słoika :)
3 komentarze:
Chyba zrobię ;D
Pyszota!
bardzo ciekawy i myślę, że warty wypróbowania :)
Prześlij komentarz