Dzisiaj pokaże Wam najlepszy tort pod słońcem. Wcześniej robiła go moja Mama, w te święta przygotowałam go ja. Jeżeli się pospieszycie, to może zdążycie i podacie go na sylwestra? :p Jeżeli nie, to trudno. Zróbcie go później. Każda okazja jest dobra na zjedzenia kawałka pysznego tortu.
Nie jest za słodki, nie zamula, ale też nie da się zjeść dużego kawałka. Słodycz biszkoptu doskonale kontrastuje z głębokim, kawowym smakiem maślanego kremu. Smakuje każdemu, nie jest taki trudny do przygotowania, a do tego jest dość efektowny. Robi wrażenie.
stąd
TORT MAKOWO - KAWOWY
Składniki:
Biszkopt makowy:
• 5 jajek
• 15 dag cukru pudru
• 2 łyżki mielonych migdałów
• 12 dag mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
• 20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)
Masa kawowa:
• 20 dkg cukru
• 4 żółtka
• 1 kopiata łyżka mąki pszennej
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 40 dkg masła
• 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
• 1 łyżeczka kawy
• 1 łyżka spirytusu
• 3-4 łyżki mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
3. Kiedy piana jest już lśniąca i sztywna dodać żółtka.
4. Migdały wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i makiem.
5. Delikatnie połączyć produkty sypkie z masą jajeczną, delikatnie wymieszać.
6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś jej boki wysmarować masłem.
7. Do tortownicy przełożyć ciasto, delikatnie wyrównać powierzchnię.
8. Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.
9. Wystudzić na kratce, przekroić na trzy blaty.
10. Przygotować masę kawową: żółtka zmiksować z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, dodać mąkę. Wymieszać.
11. 3 łyżeczki kawy zalać wrzątkiem. Lekko przestudzić.
12. Do masy żółtkowej wlać zaparzoną kawę. Wymieszać.
13. Postawić na palniku i, cały czas mieszając, ugotować krem. Wystudzić.
14. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce wystudzony krem kawowy.
15. Na końcu dodać do masy 2 łyżki spirytusu. Zmiksować.
16. Przygotować poncz: 1 łyżeczkę kawy zalać ¾ szklanki wrzątku. Dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać spirytus.
17. Blaty ciasta nasączyć ponczem. Przekładać masą kawową. Wierzch ozdobić według własnego pomysłu. Boki udekorować mielonymi migdałami.
*** ja przygotowałam krem z trochę większej ilości składników, użyłam 5 żółtek, reszta składników wprost proporcjonalnie***
4 komentarze:
czuję, że bardzo by mi posmakował :) uwielbiam mak i kawę w wypiekach :)
Mmm, pyszności :)
Makowe kropeczki wyglądają uroczo, a krem kawowy to mój ulubiony... Pycha!
Piękny tort! Mniam :)
tort wcale nie wyszedl taki jak tu jest pokazany....ogolnie beznadziejny
Prześlij komentarz