Zawsze pod prąd.
stąd
BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI
Składniki:
6 jabłek
5 dużych jajek (dałam 6, aby mieć pewność, że rolada nie popęka)
6 jabłek
5 dużych jajek (dałam 6, aby mieć pewność, że rolada nie popęka)
1 cukier waniliowy
¾ szklanki cukru + 2 łyżki cukru (zwykłego lub waniliowego)
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
kawałek masła
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
2. Posypać jabłka 2 łyżkami cukru, dodać cynamon
¾ szklanki cukru + 2 łyżki cukru (zwykłego lub waniliowego)
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
kawałek masła
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
2. Posypać jabłka 2 łyżkami cukru, dodać cynamon
3. Wymieszać owoce, aby były obtoczone w przyprawie. Zostawić.
4. Przygotować dużą blachę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Posmarować papier masłem.
5. Jabłka wysypać na papier. Rozłożyć równomiernie.
6. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
7. Dodać żółtka, zmiksować.
8. Przesiać obydwa rodzaje mąki razem z proszkiem do pieczenia.
9. Wymieszać delikatnie (najlepiej szpatułką) masę jajeczną z mąką.
10. Ciasto rozłożyć na jabłkach, wyrównać 11. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (dół + termoobieg).
12. Piec 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
13. Odwrócić upieczoną roladę. Ja robię to tak: przykrywam upieczone ciasto warstwą papieru do pieczenia, przykrywam drugą blaszką i szybko odwrócić tak, aby jabłka były na górze.
14. Roladę zwinąć, aby jabłka były w środku.
15. Odstawić ciasto, aby ostygło.
4. Przygotować dużą blachę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Posmarować papier masłem.
5. Jabłka wysypać na papier. Rozłożyć równomiernie.
6. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
7. Dodać żółtka, zmiksować.
8. Przesiać obydwa rodzaje mąki razem z proszkiem do pieczenia.
9. Wymieszać delikatnie (najlepiej szpatułką) masę jajeczną z mąką.
10. Ciasto rozłożyć na jabłkach, wyrównać 11. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (dół + termoobieg).
12. Piec 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
13. Odwrócić upieczoną roladę. Ja robię to tak: przykrywam upieczone ciasto warstwą papieru do pieczenia, przykrywam drugą blaszką i szybko odwrócić tak, aby jabłka były na górze.
14. Roladę zwinąć, aby jabłka były w środku.
15. Odstawić ciasto, aby ostygło.
0 komentarze:
Prześlij komentarz