Uwaga, najlepiej smakuje jedzone wieczorem, pod ciepłym kocykiem z ulubiona książką pod ręką, popijane szklanką mleka. Let the winter begin!
źródło: klik
TORCIK CHAŁWOWY
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
1 szklanka cukru + cukier waniliowy
2 duże budynie czekoladowe bez cukru (na 3/4 litra mleka każdy)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
2,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (normalnego, na 1/2 litra mleka)
3 żółtka
1,5 kostki masła (300 g)
chałwa waniliowa (15 dag) (dałam 20dag)
Dodatkowo:
gorzka czekolada
Ciasto:
8 jajek
1 szklanka cukru + cukier waniliowy
2 duże budynie czekoladowe bez cukru (na 3/4 litra mleka każdy)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
2,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (normalnego, na 1/2 litra mleka)
3 żółtka
1,5 kostki masła (300 g)
chałwa waniliowa (15 dag) (dałam 20dag)
Dodatkowo:
gorzka czekolada
1. Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać
żółtka. Mąkę, budynie, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać
przez sitko na pianę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać
na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C przez 35 – 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. Masa: 1,5 szklanki mleka zagotować. W drugiej części rozmieszać żółtka, mąki, budyń. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka, mieszać, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem zimnego budyniu na puszystą masę. Na koniec wkruszyć chałwę. Dokładnie zmiksować (ja robiłam to końcówką blendera).
3. Na dolny blat ciasta wyłożyć 2/3 masy chałowej. Przykryć wierzchnim blatem. 1/3 kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Oprószyć obficie startymi drobinkami gorzkiej czekolady.
5 komentarze:
Pychotka :)
Chałwa ... słodko i pysznie !
Boski :)
Moja teściowa robi takie ciasto. Smaczne, słodkie i dla wielbicieli chałwy :)
Wygląda cudownie! Nigdy nie jadłam takiego ciasta, do wypróbowania :)
Prześlij komentarz