Chałwowe niebo.

Tymi dwoma słowami można opisać to ciasto. W sam raz dla fanów słodkiej i kleistej chałwy, delikatnego biszkoptu i gorzkiej czekolady.
Uwaga, najlepiej smakuje jedzone wieczorem, pod ciepłym kocykiem z ulubiona książką pod ręką, popijane szklanką mleka. Let the winter begin!
źródło: klik

TORCIK CHAŁWOWY



 Składniki:
Ciasto:
8 jajek
1 szklanka cukru + cukier waniliowy
2 duże budynie czekoladowe bez cukru (na 3/4 litra mleka każdy)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1 łyżka kakao

Masa:
2,5 szklanki mleka
  1 łyżka mąki pszennej
  1 łyżka mąki ziemniaczanej
  ½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (normalnego, na 1/2 litra mleka)
  3 żółtka
1,5 kostki masła (300 g)
  chałwa waniliowa (15 dag) (dałam 20dag)

Dodatkowo:
  gorzka czekolada

 1. Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Mąkę, budynie, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać przez sitko na pianę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 – 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

2. Masa: 1,5 szklanki mleka zagotować. W drugiej części rozmieszać żółtka, mąki, budyń. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka, mieszać, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem zimnego budyniu na puszystą masę. Na koniec wkruszyć chałwę. Dokładnie zmiksować (ja robiłam to końcówką blendera).

3. Na dolny blat ciasta wyłożyć 2/3 masy chałowej. Przykryć wierzchnim blatem. 1/3 kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Oprószyć obficie startymi drobinkami gorzkiej czekolady.




5 komentarze:

Kulinarne Inspiracje at: 1 grudnia 2013 17:08 pisze...

Pychotka :)

Natalie at: 1 grudnia 2013 17:17 pisze...

Chałwa ... słodko i pysznie !

gin at: 2 grudnia 2013 16:50 pisze...

Boski :)

wedelka at: 3 grudnia 2013 00:26 pisze...

Moja teściowa robi takie ciasto. Smaczne, słodkie i dla wielbicieli chałwy :)

Magda C. at: 4 grudnia 2013 20:35 pisze...

Wygląda cudownie! Nigdy nie jadłam takiego ciasta, do wypróbowania :)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)