Inspiracją był przepis z moich wypieków, jednakże sporo w nim zmieniłam.
MUFFINY MARCHEWKOWO-KOKOSOWE
Składniki
(10 muffinek):
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka startej marchewki
60g wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
mleko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do drugiej wbijamy dwa jajka i wlewamy olej. Mieszamy. Łączymy razem składniki mokre i suche, dodajemy wiórki kokosowe i marchewkę. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, rozcieńczamy je mlekiem. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min (do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi :) Smacznego!
4 komentarze:
To musi być wspaniałe połączenie ;D
oo tak, jest pysznie :)
Pięknie wyglądają !!!
Ciekawe połączenie smaków:) i bardzo ładnie podane są!
Prześlij komentarz