Nie ma nic lepszego, jak wspólnie zrobione i zjedzone śniadanie po nocowaniu z
przyjaciółką D: Co jadłyśmy? Jedno z lepszych śniadań ever: pancakesy! Takie prawdziwe, na maślance, właśnie takie, jakie powinny być... Podane z masłem orzechowym, ale tak na prawdę pasować będą do nich niemal wszystkie dodatki: miód, syrop klonowy, mus owocowy, dżem, świeże owoce, nutella... Dla każdego coś się znajdzie. Domyślam się, że jutro zrobię powtórkę, bo maślanki jeszcze trochę zostało...
przepis stąd
Składniki:
(w oryginalnym przepisie było napisane, że proporcje są na 8-10 sztuk, ale wyszło 20, najadły się trzy osoby :D)
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
W
blenderze miksuję wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji
gęstej śmietany. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z
dwóch stron. Podaję z syropem klonowym, masłem lub cukrem.
11 komentarze:
Nie ma to jak góra placuszków ;D Dostałaś jeszcze masło orzechowe z Lidla ?
skąd to masło , u mnie juz go nie ma ;/ ja też chcę ;( pycha !
kupiłam je już jakiś czas temu, niestety nie potrafię dokładnie określić kiedy...
takie placuszki to ja poproszę! :D
Nie ma to jak pancakes :D Uwielbiam!
a jakie te placuszki robią furorę!:)
uwielbiam, w Stanach do sniadania są na codzień
dawno już nie jadłam takich najzwyklejszych na maślance! a taka podstawowa wersja jest chyba najlepsza<3
Pyyyyszne były! :D
PLACKI z masłem orzechowym <3
Dziś na śniadanie były u mnie pankejki :) Ale nie robiłam na maślance, tylko na mleku. Twojego sposobu dotąd nie znałam.
Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.
Prześlij komentarz