Ciasteczka "Baletki" ("bitki")

 Już dawno po feriach, szkoła zaczęła się na dobre. Ten post jest zaplanowany, także kiedy to czytacie pewnie właśnie w niej siedzę. Wydawało mi się, że nic nie odpoczęłam w te ferie, ale teraz widzę, że jednak trochę mi dały. Mam więcej energii, jestem bardziej wypoczęta, nawet byłam we wtorek na siłowni! :D W każdym bądź razie niedługo weekend, już bliżej niż dalej.
Te ciastka robiłam już jakiś czas temu, na urodziny K. :** Wszystkim smakowały, zniknęły wszystkie, także warto je upiec. Trochę przypominają mi bezy, takie samo ubijanie białek z cukrem. Widziałam je w kilku sklepach, jadłam kupne i sądzę, że te są o wiele lepsze. Powinny być jeszcze z makiem, ale ciiii....
źródło: niezastąpione mojewypieki


Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować (ja miksuję dalej przystawką do ubijania białek). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.
Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.
Wystudzić, przełożyć dżemem.
Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.
Smacznego :)
 
Ode mnie: Radzę dokładnie trzymać się czasu i temp. pieczenia podanych w przepisie i pod żadnym pozorem NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA podczas pieczenia. Ciasteczka spektakularnie opadną! :3



A przy okazji, życzę wszystkim wspaniałych Walentynek! Chociaż muszę przyznać, że niestety nie za bardzo przepadam za tym świętem, jak dla mnie za duża komercja, no ale D:

5 komentarze:

Anonimowy at: 14 lutego 2013 12:02 pisze...

Ach te baletki !!!

Anula at: 14 lutego 2013 13:22 pisze...

Cudne te baletki, uwielbiam. Sama jeszcze nie robiłam:)

Milena at: 14 lutego 2013 15:37 pisze...

Jeeejciu, uwielbiam je! :D

Becia at: 17 lutego 2013 13:55 pisze...

Zawsze musi być ten pierwszy raz :DD

agattekh at: 19 lutego 2013 08:13 pisze...

Super ciasteczka :-) bardzo fajny pomysł :-)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)