3BIT

Oto ciasto, które zasłodzi nawet największego łasucha. Idę o zakład, że nikt nie zje więcej niż dwa kawałki na raz ;) Chrupiące herbatniki przełożone słodką masą kajmakową i delikatnym kremem budyniowym podbiją serce każdego. Dodajmy do tego fakt, że nie musimy włączać piekarnika, a ciasto jest gotowe po 30 minutach. Szybko i pysznie. Dla mnie przebija swój batonikowy odpowiednik o głowę.

Składniki:
7 paczek herbatników
puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu
2 budynie śmietankowe
0,5l mleka
2 opakowania śnieżki
kostka masła
200 ml śmietanki 30%
czekolada do dekoracji

Mleko skondensowane gotujemy w puszcze ok. 2,5h - powstanie masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej, to na chwilę przed otwarciem zanurzamy ją w ciepłej wodzie, co znacznie ułatwi nam rozsmarowanie. Budynie gotujemy w 0,5 l mleka, ostudzone łączymy z masłem (mikserem lub poprzez ucieranie). Śmietankę ubijamy na sztywno ze śnieżkami. Układam warstwami:
1. herbatniki
2. masa kajmakowa
3. herbatniki
4. masa budyniowa
5. herbatniki
6. bita śmietana
Wierzch posypujemy startą czekoladą. Podajemy po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!



6 komentarze:

Agnieszka at: 17 czerwca 2014 13:38 pisze...

Uwielbiam to ciasto i muszę Ci przyznać rację, że 2 kawałki to absolutne maksimum, nawet gdy ktoś uwielbia słodkie :)

kulinarna148 at: 17 czerwca 2014 17:49 pisze...

Chociaż ma dużo kalorii to jest uwielbiam :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Hania at: 17 czerwca 2014 23:14 pisze...

to ciasto jest jednym z moich ulubionych! :)
słodkie, takie jakie lubię najbardziej :)

Magda C. at: 18 czerwca 2014 20:23 pisze...

Cudowna słodycz :)

posmakujto! at: 20 czerwca 2014 18:37 pisze...

O łał! Ale smakowitości! :)

Anonimowy at: 1 lipca 2014 21:50 pisze...

Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy w moim życiu ciasto... 3BIT zasmakował całej mojej rodzinie i już w przyszłym tygodniu robię go jeszcze raz ^.^ Zdołałam wepchnąć tylko dwa kawałki jest tak słodkie ;) super blog, w przyszłym tygodniu czas na ciasteczka z masłem orzechowym ❤️

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)