niezawodna kwestiasmaku
Składniki, 4 porcje:
• 400 g filetu z kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Marynata:
• 150 g jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oliwy
• po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
Sos:
• 500 - 680 ml przecieru pomidorowego (passaty) z kartonika lub butelki np. Cirio Passata Rustica (lub 1 kg świeżych pomidorów, obranych, bez nasion i soku, miąższ pokrojony w kostkę)
• 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
• 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego
• po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 5 - 6 łyżek śmietanki kremówki lub 3 łyżki mascarpone
Do podania:
• 300 - 500 g jogurtu naturalnego
• 200 g ryżu, ugotowanego np. Basmati
• świeża kolendra
• chlebki pita lub naan, bagietki
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej - kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie).
W garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę lub mascarpone (ilość do smaku). Podawać z ryżem, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą.
9 komentarze:
Marynata wydaje mi się być ciekawa ... może spróbuję w domu :)
Moje klimaty, pycha obiad :)
mmm... uwielbiam kurczaka tikka masala... raz miałam okazję spróbować i był obłędny..
widzę parujący talerz czegoś pysznego!:)
widzę parujący talerz czegoś pysznego!:)
widzę parujący talerz czegoś pysznego!:)
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/kurczak_tikka_masala/przepis.html
jak to tak?
Pyszności;)
Dziękuję za szczegółowy przepis :)
Prześlij komentarz