Muffiny marmurkowe

W słowniku niemal każdego ucznia początek czerwca znaczy mniej więcej to samo, co "o rany, zaraz koniec roku, a ja muszę poprawić chemię/fizykę/polski/biologię (niepotrzebne skreślić)". Nagle okazuje się, że doba jest za krótka, pracy za dużo, a na stronie kalendarza brakuje już miejsca na zapisywanie kolejnych ważnych terminów... Zły humor mogą poprawić tylko muffinki. Marmurkowe, przywodzące na myśl zebrę. Kakaowo-waniliowe, drobinę gliniaste i sycące.
przepis inspirowany tym


Składniki:
12 babeczek
Suche:
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru z wanilią
+ czubata łyżka kakao

Mokre:
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
100-120 ml oleju tłoczonego na zimno

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotowujemy formę do muffin: smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami.

1. Przygotowujemy trzy miski.
w jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche, w drugiej misce - składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, jogurt lub kefir. Wymieszane suche składniki dzielimy na pół; do połowy dosypujemy kakao.
2. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi (połowę wlewamy do miski z ciastem waniliowym, a resztę do tej z kakaowym)
3. Delikatnie mieszamy
4. Ciasto nakładamy kleksami na zmianę (raz kakaowe, raz waniliowe) do foremek na 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut.
5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę.



Jeść czy grać? Piknik majowy

4 komentarze:

Martha at: 30 maja 2014 22:11 pisze...

Świetne babeczki! ; )
Prezentują się bardzo apetycznie! ; )

Marcela at: 2 czerwca 2014 14:10 pisze...

mmm... zrobiłaś mi smaka..

zjedz_mnie at: 4 czerwca 2014 13:47 pisze...

Nie muszę już niczego poprawiać, ale na babeczkę chętnie się załapie

Beata Błaszczyk at: 4 czerwca 2014 15:13 pisze...

szczerze zazdroszczę i zapraszam na babeczki ;)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)