Tikka masala

Dwa lata temu spędzałam wakacje nad morzem. Pamiętam, że Gdańsk przywitał nas piękną pogodą, tłumami na ulicach i klimatycznymi, małymi kamieniczkami. Zawędrowaliśmy na Jarmark Dominikański, gdzie zachwycałam się ogromem kolorów, pysznym jedzeniem i atakującymi nas z wszystkich stron zapachami. Na stoisku z przyprawami chwyciłam pierwszą z brzegu torebeczkę z obco brzmiącą mi nazwą. W domu wstukałam w klawiaturę do czego mogę ją dodać. Okazało się, że przyprawa garam masala jest bardzo często używana w kuchni indyjskiej, a kurczak tikka masala serwowany jest w restauracjach na całym świecie ;) Przyrzekłam sobie, że kiedyś go przygotuję. Gwarantuję, że to danie będzie Wam smakowało.
niezawodna kwestiasmaku



Składniki, 4 porcje:
• 400 g filetu z kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Marynata:
• 150 g jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oliwy
• po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

Sos:
• 500 - 680 ml przecieru pomidorowego (passaty) z kartonika lub butelki np. Cirio Passata Rustica (lub 1 kg świeżych pomidorów, obranych, bez nasion i soku, miąższ pokrojony w kostkę)
• 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
• 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego
• po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 5 - 6 łyżek śmietanki kremówki lub 3 łyżki mascarpone

Do podania:
• 300 - 500 g jogurtu naturalnego
• 200 g ryżu, ugotowanego np. Basmati
• świeża kolendra
• chlebki pita lub naan, bagietki

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej - kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie).
W garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę lub mascarpone (ilość do smaku). Podawać z ryżem, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą.

7 komentarze:

kuchniainspirowananatura at: 16 maja 2014 07:17 pisze...

Marynata wydaje mi się być ciekawa ... może spróbuję w domu :)

Magda C. at: 16 maja 2014 22:37 pisze...

Moje klimaty, pycha obiad :)

Marcela at: 17 maja 2014 22:00 pisze...

mmm... uwielbiam kurczaka tikka masala... raz miałam okazję spróbować i był obłędny..

Ola at: 18 maja 2014 09:14 pisze...

widzę parujący talerz czegoś pysznego!:)

Ola at: 18 maja 2014 09:15 pisze...

widzę parujący talerz czegoś pysznego!:)

Ola at: 18 maja 2014 09:15 pisze...

widzę parujący talerz czegoś pysznego!:)

Anonimowy at: 20 października 2014 23:56 pisze...

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/kurczak_tikka_masala/przepis.html
jak to tak?

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)