Sernik cafe latte, NAJLEPSZY

Wiedziałam, że ten sernik stanie się hitem wielkanocnego stołu. Mało słodki, kremowy, wilgotny; sam raz dla miłośników kawy. Brak spodu, mazisty ser i delikatna kremówka podbiją podniebienie każdego smakosza. Zdecydowanie plasuje się na podium najlepszych serników ever.
przepis , podaje z moimi zmianami



Składniki
MASA SEROWA I
500 g tłustego twarogu
1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
1/2 szklanki cukru
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki 30%


MASA SEROWA II
500 g tłustego twarogu
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml śmietany kremówki 30%
250 ml śmietany kremówki 30%
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie Z lodówki odpowiednio wcześniej wyjmujemy ser i jajka, aby ogrzały się do pokojowej temperatury. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i zamykamy obręcz tak, aby papier wystawał na zewnątrz. Ustawiamy piekarnik na grzanie góra, dół, bez termoobiegu i nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie mielimy twaróg.

Masa serowa I – wcześniej zmielony twaróg łączymy z cukrem i budyniem. Całą masę miksujemy na małych obrotach około 1 minutę. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, miksując delikatnie po każdym z nich przez 15 sekund. Na koniec wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz miksujemy.
Masa serowa II – w rondelku podgrzewamy śmietankę aż kawa się rozpuści i pozostawiamy do wystudzenia. Wcześniej zmielony twaróg mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak gotową masę miksujemy na małych obrotach przez około 1 minutę do jednolitej masy. Systematycznie dodajemy po jajku, po każdym delikatnie miksując przez 15 sekund. Na końcu dodajemy do tego wystudzoną śmietankę wraz z kawą.

Do przygotowanej tortownicy wylewamy pierwszą masę. Pieczemy ją przez 15 minut. Następnie wylewamy masę drugą i pieczemy kolejne 10 minut. *Uwaga, przy wylewaniu trzeba być bardzo delikatnym, mi jak widać ładne warstwy się nie udały. Sernik nic nie stracił na smaku, ale odrobinę na wyglądzie* Po tym czasie ustawiamy na zegarze 50 min w temperaturze 180 stopni. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika. Początkowo uchylamy tylko drzwiczki, po paru minutach lekko wysuwamy i w końcu chłodzimy na stole. Kiedy ciasto całkowicie się wystudzi, możemy zdjąć tortownicę i wstawić sernik do lodówki niczym nie przykrywając. Poleca się przechować go tak przez 12 godzin.
W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i chłodzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę i na koniec dodajemy do niej żelatynę i cukier puder. W zasadzie można pominąć żelatynę, też będzie dobrze :D Tak gotową bitą śmietaną dekorujemy nasze ciasto. Dzieło wieńczymy posypując je kakao i cynamonem. 

4 komentarze:

Doiz at: 1 maja 2014 10:07 pisze...

Prezentuje się przecudownie, kupiłaś mnie nim. <3

Magda C. at: 1 maja 2014 10:46 pisze...

Ślicznie wygląda, super pomysł na sernik :)

Ola at: 8 maja 2014 21:24 pisze...

dla kawoholików :)

Patrycja Zaborska at: 20 czerwca 2014 19:55 pisze...

Bardzo ciekawe i smakowite przepisy! A ten sernik jest idealny dla mnie, bo kocham kawę i wszystko co ją zawiera :D

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)