Najlepszy pleśniak

Przyszedł marzec. Kończy mi się wolne, czas wrócić do szarej codzienności. Żegnam się z jednymi z najlepszych ferii w moim życiu. Nie mogę się doczekać wiosny, chłonę pierwsze promienie słońca, a oczy moje cieszą przebiśniegi. Chcę już założyć krótkie spodenki, a na nogi, zamiast ukochanych glanów, założyć sandałki.

Dzisiejsze ciasto to ciasto urodzinowe. Pleśniak. Najlepszy na świecie, niewysoki, słodki, warstwowy i delikatny; zawsze się udaje. W moim domu jest od zawsze.
stąd

PLEŚNIAK

Składniki:
4 jajka
250 g margaryny
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 zapachu arakowego lub rumowego
 słoik dżemu niskosłodzonego z czarnej pożeczki 
(lub uduszone jabłka jak na szarlotkę (ok. 1-1,5 kg) ew. z dodatkiem cynamonu jeżeli ktoś lubi; polecam też powidła śliwkowe)

 Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.
Podzielić go na 3 częśći. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, posmarować dżemem. Drugą zagnieść z kakao i zapachem po czym schłodzone, zetrzeć na tarce na dżem. 
 Pozostałe 4 białke ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
Piec ok. 50 min w 180 stopniach, kontrolując wierzch ciasta. Jeżeli będzie zbyt ciemny, przykryć folią.




9 komentarze:

Milena at: 2 marca 2014 14:49 pisze...

Pamiętam jak Twoja mama kiedyś zrobiła, omnomnomnom :>

babka z rodzynkiem at: 2 marca 2014 15:44 pisze...

U mnie też kilka dni temu gościł pleśniak (ja go jednak nazywam "skubańcem":-)) ale pod każdą nazwą jest tak samo pyszny:-)

Klaudia P at: 2 marca 2014 15:55 pisze...

A ja nie lubię tego ciasta, ale ładnie i pysznie wygląda :D
Też czekam na lato! :)

Kulinarne Inspiracje at: 2 marca 2014 16:21 pisze...

jedno z moich ulubionych ciast ;-)

kulinarna148 at: 2 marca 2014 19:04 pisze...

Super ten pleśniak, od dłuższego czasu zabieram się na jego zrobienie. Musze w końcu zrobic
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Becia at: 2 marca 2014 20:36 pisze...

moich też, jest przepyszne! :)

Magda C. at: 4 marca 2014 08:03 pisze...

Uwielbiam pleśniak! Twój wygląda wspaniale :)

Sanma at: 6 marca 2014 15:08 pisze...

ooo rany uwielbiam to ciasto! A tak rzadko mam szanse je zjeść...

Ernest Chłopicki at: 6 marca 2014 19:07 pisze...

Nigdy w życiu go nie jadłem, wygląda super!

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Obserwatorzy Google+

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)