Składniki:
7-8 burgerów
szklanka zielonej soczewicy
2 małe cebule
małe jajko
ok. 5 łyżek kaszy manny
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
słodka papryka, sól, pieprz
Soczewicę płukamy, a następnie gotujemy z drobno posiekaną cebulą do miękkości. Następnie odsączamy i dokładnie blenderujemy. Dodajemy przyprawy, wbijamy jajko i wsypujemy kaszę i siemię. Dokładnie mieszamy. Formujemy zgrabne kotleciki, które smażymy/grillujemy na małej ilości oleju. Podajemy w bułce, z warzywami i sosem. Zajadamy rękami i nie przejmujemy się tym, że sos kapie nam po brodzie i jesteśmy cali brudni :D Smacznego!
4 komentarze:
Lubię takie :)
Cudne są! Muszę spróbować zrobić taką wersję wege :)
Wow, ale pyszny burger. Ciężko było mi na początku odróżnić produkty wegańskie. Teraz na szczęście mam to w małym paluszku, ale początki nie były łatwe ;/
Jestem weganką od kilku lat i nigdy nie sądziłam, że uda mi się wytrwać w postanowieniu, aż tak długo. Ostatnio bardzo często przygotowuję wegańskie pasty na kanapki, które smakują nawet mojemu mężowi.
Prześlij komentarz