Pączki pieczone

Moja propozycja na tłusty czwartek to pączki. Nie smażone, ale pieczone w piekarniku; przypominające trochę drożdżowe bułeczki i pyszne, amerykańskie donuty. Znikają z talerza w przerażającym tempie i smakują każdemu. Ja zagniotłam ciasto wieczorem, zostawiłam do wyrośnięcia, wycięłam pączki i zostawiłam w lodówce, aby do rana ponownie urosły. Czwartkowy poranek rozpoczęłam od ciepłego domowego donuta :) Polecam, jest popołudnie, a już żadnego (!) nie ma.
Przepis z niezawodnych moichwypieków.

PIECZONE PĄCZKI


Składniki na 24 średniej wielkości pączki:
1 i 1/3 szklanki letniego mleka
1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej (można część zastąpić np. mąką pszenną razową)
1 łyżeczka soli

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub na papierze do pieczenia). Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.

Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche).







6 komentarze:

wedelka at: 27 lutego 2014 22:28 pisze...

U mnie dziś te same pączki :) Smaczne, ale w smaku zupełnie nie przypominają tych tradycyjnych :)

Anonimowy at: 28 lutego 2014 09:13 pisze...

Super !!!

Magda C. at: 28 lutego 2014 14:28 pisze...

Świetny pomysł, ale dla mnie to jednak nie pączki, a bułeczki ;)

Beata Błaszczyk at: 2 marca 2014 20:35 pisze...

tak, smakiem przypominają drożdżowe bułeczki :) ale szczerze powiedziawszy, ja od tradycyjnych pączków wolę właśnie takie donuty

Anonimowy at: 14 marca 2014 22:45 pisze...

najlepsze, o taaaak <3

black_olive at: 28 czerwca 2014 11:21 pisze...

koniecznie wypróbuję!

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)