inspiracja tu
POMIDOROWA KOMOSA RYŻOWA
Składniki:
70 g komosy ryżowej
puszka pomidorów
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
Komosę wsypuję do rondelka i zalewam podwójną ilością wody. Podgotowuję ją przez 10 minut do wchłonięcia płynu. . Kiedy quinoa wchłonie płyn, dodaję do niej pomidory i doprawiam słodką papryką, solą, pieprzem i czosnkiem, mieszam wszystkie składniki i gotuję, dopóki quinoa nie będzie odpowiednio miękka, a część soku z pomidorów odparuje. Podałam z jajkiem sadzonym.
3 komentarze:
Też zawsze kiedy mam coś zjeść po raz pierwszy, zastanawiam się, jak to przygotować, tylko skupiam się na tym, co zrobić, żeby na pewno poczuć smak, a nie zagłuszyć go innymi składnikami. Quinoa ma ciekawy smak i lubię jeść ją po prostu do obiadu zamiast ziemniaków, pozdrawiam!
Nigdy nie jadłam komosy. Ciekawa jestem smaku :)
Musze wypróbować koniecznie Twój przepis bo komosa u mnie zalega już jakiś czas i nie mam kompletnie na nią pomysłu :P
Prześlij komentarz