Ostatnio tata przyniósł mi mango. Wzięłam je do ręki, nacisnęłam na skórkę i tak o to padł werdykt. Dojrzałe. Mało czasu mu zostało, trzeba było je do czegoś wykorzystać. Tak się złożyło, że jakiś czas temu w łapki wpadł mi przepis na mango lassi.
Jest to indyjski, kremowy napój na bazie jogurtu i wody. Wspaniale orzeźwia i jest idealny na drugie śniadanie. Gdy mango jest dojrzałe, lassi wychodzi słodkie i gęste.
stąd
Składniki
2 porcje:
1 duże dojrzałe mango
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 szklanki chłodnej wody
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
1 łyżka cukru*
szczypta zmielonego kardamonu (opcjonalnie, ale warto go dodać)
* można pominąć jeśli mango będzie bardzo słodkie i dojrzałe
Mango obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ usuwając pestkę. Gładki miąższ (bez włókien od pestki) włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę składników: jogurt, wodę, syrop klonowy lub miód, cukier i kardamon. Zmiksować długo i dokładnie na gładki mus.
Mango lassi
Autor:
Beata Błaszczyk
3 komentarze
Etykiety: koktajl, mango, na śniadanie, owoce, szybkie, zdrowe
niedziela, 26 stycznia 2014
3 komentarze
Etykiety: koktajl, mango, na śniadanie, owoce, szybkie, zdrowe
niedziela, 26 stycznia 2014
Search This Blog
Obserwatorzy
Etykiety
awokado
(1)
Babki
(1)
bakalie
(3)
banany
(4)
beszamel
(1)
bez pieczenia
(7)
bezy
(6)
białka
(1)
białko
(4)
biszkopt
(4)
Boże Narodzenie
(6)
bób
(2)
brkfst
(8)
bułki słodkie
(9)
chleb
(4)
ciasta
(25)
Ciasteczka
(12)
ciastka
(15)
Ciasto drożdżowe
(20)
ciasto francuskie
(2)
ciasto kruche
(13)
ciecierzyca
(2)
coś słodkiego
(77)
cukinia
(5)
curry
(2)
cykl tematyczny
(8)
cynamon
(10)
cytryna
(1)
czekolada
(23)
Dania główne
(21)
desery
(13)
do pieczywa
(7)
domowy fast food
(4)
dynia
(2)
fasola
(5)
faworki
(1)
gryczanka
(1)
Halloween
(1)
herbatniki
(3)
hummus
(2)
jagody
(2)
jajka
(2)
jesień
(19)
kaczka
(1)
kakao
(9)
kandyzowane owoce
(2)
karmelizowane owoce
(2)
kasza
(5)
kasza jaglana
(1)
kokos
(2)
koktajl
(2)
komosa ryżowa
(1)
kremówka
(4)
kruszonka
(4)
kuchnia angielska
(5)
kuchnia chińska
(1)
kuchnia francuska
(3)
kuchnia włoska
(6)
lato
(9)
lody
(2)
lukier
(3)
majonez
(3)
makaron
(7)
maliny
(1)
mango
(1)
masło orzechowe
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(13)
mięsne
(6)
mleko roślinne
(2)
moje gadanie
(3)
muffinki i babeczki
(7)
na śniadanie
(48)
naleśniki
(6)
nasiona chia
(1)
niekulinarnie
(3)
nutella
(2)
obiadowe
(33)
omlet
(4)
orzechy
(2)
owoce
(26)
owsianka
(7)
pancakes
(4)
pączki
(1)
pieczywo
(1)
pierniki
(1)
pierogi i kluski
(5)
pierś z kurczaka
(4)
pizza
(2)
Placki naleśniki i pierogi
(19)
podróże
(1)
proteinowe
(1)
przekładane
(3)
raw
(1)
ricotta
(2)
rogaliki
(2)
rolada
(1)
ryby
(1)
ryż
(5)
sałatki
(4)
scones
(1)
serek wiejski
(1)
serniki
(3)
smoothie
(1)
soczewica
(2)
szpinak
(3)
szybkie
(26)
śliwki
(4)
tarty
(6)
tłusty czwartek
(2)
torty
(5)
trufle
(2)
truskawki
(2)
vegan
(1)
warzywa
(23)
warzywa faszerowane
(2)
wege
(4)
Wielkanoc
(2)
współpraca
(3)
wytrawnie
(15)
zakwas
(1)
zapiekanki
(3)
zdrowe
(24)
zima
(14)
zupy
(3)
żółtka
(4)
3 komentarze:
Uwielbiam mango lassi, choć zdecydowanie bardziej latem niż zimą :-)
Mmm... mniam :)
Wygląda niezwykle apetycznie! :)
Prześlij komentarz