U mnie bardzo dobrze, wolne zaczęłam grillem u przyjaciółki. Świetna zabawa i towarzystwo, wielkie dzięki wszystkim! Kiedy powtórka? :*
Mam dla Was klasyczny przepis na drożdżówkę. Przygotowałam ją na Dzień Ojca na życzenie mojego taty i wydaje mi się, że był zadowolony. Ciasto jest miękkie i niesamowicie pachnie. Z resztą, ciasto drożdżowe lubi niemal każdy, a z sezonowymi owocami jest jeszcze lepsze. Korzystajmy z ostatnich łubianek truskawek!
Składniki:
(forma 24-26 cm keksowa)
350 g mąki pszennej
110 ml mleka
2 jajka
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
3-5 łyżek cukru
25 g oleju lub masła roztopionego
2/3 szklanki rodzynek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
kruszonka:
pół szklanki cukru
Do miski wrzucam mąkę, mleko, cukier, drożdże (suszone wrzucam bezpośrednio, świeże rozrabiam w mleku i to wlewam), masło, rodzynki i dwa jajka i mieszam.
Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i gładkie.
Wkładam do miski i odstawiam, powinno zwiększyć swoją objętość dwa razy, czas rośnięcia to mniej więcej 1 godzina lub dłużej.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję, składam na pół i wkładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Układam na nim pokrojone truskawki. Ponownie odstawiam aby podrosło i miało kopułkę. Czas to 40-60 minut. Robię kruszonkę (wszystkie składniki łączę palcami), posypuję nią ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę ok. 35-40 minut, zawsze! sprawdzam patyczkiem stan upieczenia. Smacznego!
pół szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
+ truskawki
Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i gładkie.
Wkładam do miski i odstawiam, powinno zwiększyć swoją objętość dwa razy, czas rośnięcia to mniej więcej 1 godzina lub dłużej.
Wyrośnięte ciasto wyjmuję, składam na pół i wkładam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Układam na nim pokrojone truskawki. Ponownie odstawiam aby podrosło i miało kopułkę. Czas to 40-60 minut. Robię kruszonkę (wszystkie składniki łączę palcami), posypuję nią ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę ok. 35-40 minut, zawsze! sprawdzam patyczkiem stan upieczenia. Smacznego!
! ! ! ! ! ! !
9 komentarze:
pyszności ,chętnie bym zjadła.
Uwielbiam drożdżowe ♥ Zaraz po serniku najlepsze :)
Pięknie wygląda ta drożdżówka i to tego ma truskawki mniam....
jestem pełna podziwu dla Ciebie i Twojego bloga,tylko tak dalej
wszystko co z kruszonką biorę w ciemno. Widać, że ciasto jest wilgotne i delikatne :)
Też jadłam dzisiaj drożdżowe, pycha:D
Świetny przepis, lubię dodawać do wypieków olej :) Pozdrawiam słonecznie
Uwielbiam drożdżowce i to koniecznie z kruszonką. Pycha!
porywam kawałek :-)
Prześlij komentarz