Ten post jest opublikowany automatycznie, bo właśnie teraz, kiedy to czytacie, ja siedzę sobie w autokarze. Cel podróży-Londyn. 24 godziny siedzenia na tyłku. Prawdopodobnie jestem już zła na cały świat, jest mi niedobrze, bolą mnie plecy i ogólnie mam wszystkiego dość. Ratuje mnie Stephen King, mp4, Pretty Little Liars, kocyk i poduszka.
We wtorek będę już na miejscu, poznam rodzinę, u której będę mieszkała i przejadę się London Eye. Będę płakać ze szczęścia, bo Londyn jest moim marzeniem od najmłodszych lat. Spodziewajcie się fotorelacji :)
A teraz, bo jest już późno, szybko wstawiam zdjęcia drożdżówek, które przygotowałam sobie na drogę. Jeszcze nie wiem, jak smakują, ale wyglądają przepysznie. Ciasto nie sprawia problemów, wzorowo rośnie, jest puszyste i delikatne. Trafiłam na nie na jakimś forum, niestety nie pamiętam, na jakim. Troche zmodyfikowałam. Polecam!
ZDROWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM
Składniki
(8 ogromniastych drożdżówek):
0,6 kg mąki pełnoziarnistej pszennej Lubelli
2 jajka
300 ml mleka
100 ml wody
30 g drożdży
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
cukier (do smaku)
łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
kostka twarogu (250g)
jedno jajko
łyżka budyniu śmietankowego
aromat śmietankowy
cukier
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania drożdży - całość mleka podgrzewamy, w połowie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Pół kilograma mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy wszystkie sypkie składniki.
Następnie do sypkich składników wbijamy jajka, wlewamy nasze mleko i drożdże. Powoli ręką wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno być lżejsze od tego na bułki.
Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia nakryte ręcznikiem.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je z miski na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto podsypując delikatnie mąką.
Możemy przygotować ser.
Kostkę twarogu miskujemy z całym jajkiem, cukrem, budyniem i aromatem na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto dzielimy na 8 równych części. W rękach formujemy z niego kuleczki. Kładąc kuleczkę na blaszkę delikatnie ją spłaszczamy i palcami orobimy w środku każdej dziurkę, w którą będziemy nakładać ser.
Do każdej kuleczki ciasta nakładamy naszą masę serową.
Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 - 20 minut.
0,6 kg mąki pełnoziarnistej pszennej Lubelli
2 jajka
300 ml mleka
100 ml wody
30 g drożdży
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
cukier (do smaku)
łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
kostka twarogu (250g)
jedno jajko
łyżka budyniu śmietankowego
aromat śmietankowy
cukier
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania drożdży - całość mleka podgrzewamy, w połowie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Pół kilograma mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy wszystkie sypkie składniki.
Następnie do sypkich składników wbijamy jajka, wlewamy nasze mleko i drożdże. Powoli ręką wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno być lżejsze od tego na bułki.
Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia nakryte ręcznikiem.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je z miski na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto podsypując delikatnie mąką.
Możemy przygotować ser.
Kostkę twarogu miskujemy z całym jajkiem, cukrem, budyniem i aromatem na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto dzielimy na 8 równych części. W rękach formujemy z niego kuleczki. Kładąc kuleczkę na blaszkę delikatnie ją spłaszczamy i palcami orobimy w środku każdej dziurkę, w którą będziemy nakładać ser.
Do każdej kuleczki ciasta nakładamy naszą masę serową.
Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 - 20 minut.
4 komentarze:
To moze spotkamy sie na kawe w Londynie? :)
Drozdzowki pysznie wygladaja, troche jak ze szkolnego sklepiku <3
Ach, Londyn... Chciałabym tam teraz polecieć :)
Drożdżówki jak z cukierni!
moje serce bije do Anglii , Londynu - kocham to miejsce !! super <3
pysznie te drożdżóweczki wyglądają ;)
Piękne bułeczki !!!
Prześlij komentarz