To było moje pierwsze spotkanie z dynią. Spóźnione, bo dawno Halloween już za nami. Przyda się na następny rok :D Wrażenia bardzo pozytywne, smak dyni pozytywnie mnie zaskoczył.
Już mam plany dotyczące tego musu. Będzie smacznie.
Mus
Dynię kroimy na małe kawałki, wydrążamy pestki. Układamy na blasze i pieczemy około 1godz w 180stopniach. Następnie obieramy ze skórki i blenderujemy na mus. Przekładamy do woreczków, mrozimy.
Pestki
Pestki przekładamy na sitko i dokładnie myjemy. Osuszamy. Wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 10-20 min w 170stopniach. Zostawiamy do przestygnięcia.
6 komentarze:
taki mus z dyni jest wspaniałą bazo do innych dyniowych dań :) aż marzą mi się pierożki, mmmmm.... pozdrawiam, XXX
U mnie pytaniem jest - czego NIE zrobić z dynią :D Magicznie funkcjonalne warzywo, tej jesieni z nią szaleję. Ten mus nadaje się do wszystkiego! :D
Uwielbiam! Dynie w każdej postaci!
mus z dyni, dobry do wszystkiego! pycha :))
na dynię jest baaardzo dużo pomysłów :)
Widzę, że mus robimy podobnie. Ja swój kiedyś też mroziłam, ale teraz przerzuciłam się na pasteryzowanie. Wczoraj robiłam mus a dziś zrobiłam genialny sernik na zimno z jego użyciem. Serdecznie Ci go polecam!
Prześlij komentarz