Co zrobić z dynią?

Oczywiście mus z pieczonej dyni, który będzie bazą do innych pyszności :3 A że staram się nie marnować jedzenia, upiekłam też nasionka.
To było moje pierwsze spotkanie z dynią. Spóźnione, bo dawno Halloween już za nami. Przyda się na następny rok :D Wrażenia bardzo pozytywne, smak dyni pozytywnie mnie zaskoczył.
Już mam plany dotyczące tego musu. Będzie smacznie.


Mus
Dynię kroimy na małe kawałki, wydrążamy pestki. Układamy na blasze i pieczemy około 1godz w 180stopniach. Następnie obieramy ze skórki i blenderujemy na mus. Przekładamy do woreczków, mrozimy.




 Pestki
 Pestki przekładamy na sitko i dokładnie myjemy. Osuszamy. Wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 10-20 min w 170stopniach. Zostawiamy do przestygnięcia.


6 komentarze:

nuovana at: 8 listopada 2012 15:55 pisze...

taki mus z dyni jest wspaniałą bazo do innych dyniowych dań :) aż marzą mi się pierożki, mmmmm.... pozdrawiam, XXX

whiness at: 8 listopada 2012 16:12 pisze...

U mnie pytaniem jest - czego NIE zrobić z dynią :D Magicznie funkcjonalne warzywo, tej jesieni z nią szaleję. Ten mus nadaje się do wszystkiego! :D

dietallis at: 8 listopada 2012 16:20 pisze...

Uwielbiam! Dynie w każdej postaci!

Magda at: 8 listopada 2012 17:39 pisze...

mus z dyni, dobry do wszystkiego! pycha :))

Ola at: 10 listopada 2012 21:56 pisze...

na dynię jest baaardzo dużo pomysłów :)

jelka at: 24 listopada 2012 15:47 pisze...

Widzę, że mus robimy podobnie. Ja swój kiedyś też mroziłam, ale teraz przerzuciłam się na pasteryzowanie. Wczoraj robiłam mus a dziś zrobiłam genialny sernik na zimno z jego użyciem. Serdecznie Ci go polecam!

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)