stąd z małymi zmianami
CURRY Z WARZYWAMI
Składniki
2 porcje:
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno starty
dwie łyżeczki przyprawy curry lub po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu
300 g warzyw na patelnię
1 łyżka oleju kokosowego, arachidowego lub masła klarowanego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
100 g ryżu (u mnie brązowy)
bazylia
limonka
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno starty
dwie łyżeczki przyprawy curry lub po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu
300 g warzyw na patelnię
1 łyżka oleju kokosowego, arachidowego lub masła klarowanego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
100 g ryżu (u mnie brązowy)
bazylia
limonka
posiekana papryczka chili
Pierś kurczaka oczyścić ze skórek i kostek, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku (lub po prostu gotową przyprawą), odstawić (można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny, jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie)
Pierś kurczaka oczyścić ze skórek i kostek, pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku (lub po prostu gotową przyprawą), odstawić (można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny, jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie)
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać (nie musi być dokładnie, mięso później jeszcze się dogotuje w środku). Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać warzywa na patelnię i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż warzywa będą al dente (prawie miękki).
Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem
Na patelni lub w woku rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać (nie musi być dokładnie, mięso później jeszcze się dogotuje w środku). Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać warzywa na patelnię i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż warzywa będą al dente (prawie miękki).
Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem
3 komentarze:
Pięknie wygląda !!!
Pyszności!
smakołyki na twym stole goszczą :)
Prześlij komentarz