Stefanka

Powiem tak: to ciasto bije wszystkie na głowę. Nie jest bardzo pracochłonne, a smaczne i efektowne. Powiedziałabym nawet, że jedno z lepszych jakie kiedykolwiek zrobiłam :3 Ważne jest tylko, żeby przygotować je dzień wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć. Stefanka rozpływa się w ustach, a Wy będziecie chcieli jeszcze jeden kawałek. Polecam na deser, zasmakuje każdemu. Dzisiaj duża ilość zdjęć, ale nie mogłam się zdecydować!
przepis z niezawodnych moichwypieków, z moimi zmianami

STEFANKA


Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
20 dag masła/margaryny
2 łyżki miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody

Składniki na masę:
1 litr mleka
2/3 szklanki cukru
20 dag masła/margaryny
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny

Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części.

Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.

Jeśli ktoś lubi - każdy placek można posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami - ja to pominęłam.

Polać polewą czekoladową. U mnie polewa została zrobiona z 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z ok 50g masła. Gęstość polewy można regulować dodając masło.
 





7 komentarze:

madlene17 at: 15 września 2013 13:20 pisze...

Takie pyszności, i to zaraz po obiedzie...Porywam Ci jeden kawałek;)

Veggie at: 15 września 2013 13:41 pisze...

Mniam, bardzo zechęcające :-)

Unknown at: 15 września 2013 15:02 pisze...

moja babcia między warstwy smaruje jeszcze powidełkami, żeby ciasto było bardziej mokre, ale Twoje wygląda tak wspaniale równo ;)

ELA. M at: 15 września 2013 21:33 pisze...

Wygląda obłędnie:)

ozzie at: 17 września 2013 10:07 pisze...

Perfekcyjna Stefanka!

Anonimowy at: 18 września 2013 14:16 pisze...

Ale ciacho !!!

Magda C. at: 14 listopada 2013 19:13 pisze...

Bardzo lubię to ciasto. Idealne do kawy :)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)