Frittata

Witam wszystkich w poniedziałek, bardzo możliwe, że ostatni tak piękny i słoneczny. Jesień zbliża się wielkimi krokami, dni są coraz krótsze, a wieczory spędzam na przerabianiu kolejnej dyni na słodkie puree. Odrobinę zmęczona tym tygodniem przez cały weekend ładuję akumulatory, wdycham świeże powietrze i zaczynam przestawiać się na "tryb szkolny". Miejsce czytanej dla przyjemności książki zajął podręcznik do chemii, a poranne treningi na siłowni zostały przesunięte na popołudnia. Ciężka sprawa, bo wakacje przeminęły mi zdecydowanie za szybko i nie pogardziłabym jeszcze odrobiną wolnego czasu. Kolejne już za 10 miesięcy.

Właśnie z powodu braku czasu dzielę się z Wami obiadem, który powstał w pewne lipcowe popołudnie. Frittata zasmakowała wszystkim domownikom, napełniła głodne brzuchy i wywołała uśmiech na twarzy. W towarzystwie dużej ilości warzyw stanowiła prosty, smaczny, pełnowartościowy posiłek. Inspirowane kwestią smaku.




Składniki:
3 porcje 
1 duży ziemniak lub 2 średnie, ze skórką, pokrojone w ósemki
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
1 cukinia, pokrojona w plasterki
2 łyżki oleju roślinnego
6 jajek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka masła (opcjonalnie)
świeży tymianek
1/2 szklanki tartego sera (dowolny twardy; cheddar, Parmezan, twarda ricotta czy ser kozi)






Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odsączyć.
W międzyczasie rozgrzać olej na patelni (około 20 cm średnicy), zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię i oprószyć delikatnie solą. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż cukinia. zmięknie. Dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać.
Jajka roztrzepać rózgą bądź trzepaczką i doprawić solą oraz pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw i dodać masło (opcjonalnie) oraz tymianek. Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Mo żna też delikatnie poruszać kawałkami ziemniaków i papryki aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.
Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać frittatę tartym serem. Podawać na patelni, kroić na kawałki i rozkładać na talerze. Z czasem frittata będzie stawała się bardziej zwięzła, masa jajeczna będzie się jeszcze ścinać po zestawieniu frittaty z ognia. Smacznego!

3 komentarze:

Agnieszka at: 8 września 2014 11:58 pisze...

Kocham frittate, na pewno wypróbuję Twoją wersję :D

samazlodycz at: 8 września 2014 13:49 pisze...

wow, wygląda cudnie :)

Magda C. at: 9 września 2014 22:12 pisze...

Bosko wygląda :)

Prześlij komentarz

Search This Blog

Obserwatorzy

Etykiety

awokado (1) Babki (1) bakalie (3) banany (4) beszamel (1) bez pieczenia (7) bezy (6) białka (1) białko (4) biszkopt (4) Boże Narodzenie (6) bób (2) brkfst (8) bułki słodkie (9) chleb (4) ciasta (25) Ciasteczka (12) ciastka (15) Ciasto drożdżowe (20) ciasto francuskie (2) ciasto kruche (13) ciecierzyca (2) coś słodkiego (77) cukinia (5) curry (2) cykl tematyczny (8) cynamon (10) cytryna (1) czekolada (23) Dania główne (21) desery (13) do pieczywa (7) domowy fast food (4) dynia (2) fasola (5) faworki (1) gryczanka (1) Halloween (1) herbatniki (3) hummus (2) jagody (2) jajka (2) jesień (19) kaczka (1) kakao (9) kandyzowane owoce (2) karmelizowane owoce (2) kasza (5) kasza jaglana (1) kokos (2) koktajl (2) komosa ryżowa (1) kremówka (4) kruszonka (4) kuchnia angielska (5) kuchnia chińska (1) kuchnia francuska (3) kuchnia włoska (6) lato (9) lody (2) lukier (3) majonez (3) makaron (7) maliny (1) mango (1) masło orzechowe (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (13) mięsne (6) mleko roślinne (2) moje gadanie (3) muffinki i babeczki (7) na śniadanie (48) naleśniki (6) nasiona chia (1) niekulinarnie (3) nutella (2) obiadowe (33) omlet (4) orzechy (2) owoce (26) owsianka (7) pancakes (4) pączki (1) pieczywo (1) pierniki (1) pierogi i kluski (5) pierś z kurczaka (4) pizza (2) Placki naleśniki i pierogi (19) podróże (1) proteinowe (1) przekładane (3) raw (1) ricotta (2) rogaliki (2) rolada (1) ryby (1) ryż (5) sałatki (4) scones (1) serek wiejski (1) serniki (3) smoothie (1) soczewica (2) szpinak (3) szybkie (26) śliwki (4) tarty (6) tłusty czwartek (2) torty (5) trufle (2) truskawki (2) vegan (1) warzywa (23) warzywa faszerowane (2) wege (4) Wielkanoc (2) współpraca (3) wytrawnie (15) zakwas (1) zapiekanki (3) zdrowe (24) zima (14) zupy (3) żółtka (4)