Pages

Pages - Menu

sobota, 28 marca 2015

Chlebek bananowy for one

Wiedzieliście, że przeciętny uczeń liceum ma tyle samo lęków co przeciętny pacjent psychiatryka na początku lat 50. XX wieku? Bo to chyba prawda, a skutki zaczynam boleśnie odczuwać na własnej skórze.

Oglądam sobie zdjęcia z dzisiejszego przepisu i tak sobie myślę, że zjadłabym jeszcze jeden taki chlebek. Zdrowych ciast ciąg dalszy. Dopiero się rozkręcam i kombinuję, żeby było ciekawie, smacznie i zdrowo. Białej mące i cukrowi wstęp wzbroniony. Więcej eksperymentów niedługo.

PS Zapraszam do polubienia fanpage'a bloga, klik!

Składniki:
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 dojrzały banan
1 jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka oleju
opcjonalnie cynamon i kakao

Banana rozgniatamy i dokładnie łączymy z resztą składników. Masę przelewamy do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 35 min. Najlepszy na ciepło, a jakby coś z niego zostało (choć szczerze wątpię), polecam zrobić z niego grzanki, są super.



2 komentarze:

  1. Chlebek bananowy jest dobry na wszystko! Dobry zawsze i wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie bananowe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń