Ok, ostatnio na moim blogu było bardzo zdrowo, bo właśnie tak staram się jeść na co dzień. Jednakże czasami każdemu należy się chwila przyjemności, a odrobina czekolady od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Te improwizowane, trzyskładnikowe trufle okazały się być hitem w mojej rodzinie. Mama zjadła od razu trzy sztuki, a tata powiedział, że to najlepsze, co kiedykolwiek przygotowałam. Czy taka rekomendacja wystarczy? Czasem najlepsze rzeczy powstają z przypadku.
Składniki:
18 dużych sztuk
120 g zmielonych orzechów ziemnych
200 g herbatników petit beurre
100 g masła
Orzeszki drobno mielimy, a ciastka kruszymy. Mieszamy razem. Masło roztapiamy, wlewamy do miski z orzechami i herbatnikami, wyrabiamy ręką. Klejącą masę wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie formujemy z niej kuleczki, znowu wkładamy do lodówki. W tym czasie roztapiamy gorzką czekoladę. Każdą truflę dokładnie oblewamy czekoladą. Trzymamy w lodówce. Smacznego!
Czytaj więcej »
Te improwizowane, trzyskładnikowe trufle okazały się być hitem w mojej rodzinie. Mama zjadła od razu trzy sztuki, a tata powiedział, że to najlepsze, co kiedykolwiek przygotowałam. Czy taka rekomendacja wystarczy? Czasem najlepsze rzeczy powstają z przypadku.
Składniki:
18 dużych sztuk
120 g zmielonych orzechów ziemnych
200 g herbatników petit beurre
100 g masła
Orzeszki drobno mielimy, a ciastka kruszymy. Mieszamy razem. Masło roztapiamy, wlewamy do miski z orzechami i herbatnikami, wyrabiamy ręką. Klejącą masę wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie formujemy z niej kuleczki, znowu wkładamy do lodówki. W tym czasie roztapiamy gorzką czekoladę. Każdą truflę dokładnie oblewamy czekoladą. Trzymamy w lodówce. Smacznego!