Pages

Pages - Menu

niedziela, 14 września 2014

Najłatwiejsze ciasto świata

Lubię takie przepisy. Lubię bez zastanowienia wrzucać składniki do miski i mieć pewność, że ciasto wyjdzie pyszne. Lubię jednocześnie piec i słuchać muzyki, co czasami kończy się zapomnieniem dodania jednego jajka. Lubię rzeczy sprawdzone, otulające i po upieczeniu pachnące na całą kuchnię. Lubię też jechać z gorącym, ledwo co wyjętym z piekarnika ciastem do przyjaciółki na urodziny, coby jakoś uczcić jej słodka szesnastkę. Bo po co komu torty, skoro mamy śliwki.
mojewypieki


Składniki:
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500 - 600 g dowolnych owoców (u mnie śliwki)*
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Do misy miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka (u mnie - truskawki były do połowy zanurzone w surowym cieście).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem (ja zapomniałam, czemu mnie to nie dziwi?). Podawać np. z budyniem.

* Postępowanie z mrożonymi owocami: dodajemy ich maksymalnie 500 g, nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania. Oprószamy je mąką pszenną. Ciasto z owocami mrożonymi będzie się piekło dłużej niż takie samo ciasto z owocami świeżymi.




5 komentarzy:

  1. wpraszam się na kawałek :)
    a i ja też wolę takie proste ciasta niż te z kremem :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dołączam się do wielbicieli prostoty! I śpiewania przy pieczeniu, potem tylko wpatruje się w piekarnik !:D

      Usuń
  2. Takie ciasto nawet lepsze niż tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie szybkościowe ciasta :) idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. http://m.mojewypieki.com/post/najlatwiejsze-ciasto-w-swiecie

    OdpowiedzUsuń