Pancakesuję sobie na całego, że tak powiem. Jak tylko mam do szkoły na późniejszą godzinę, to na moim talerzu lądują placuszki. Mam już wprawę, 15 minut i po robocie. Co prawda mama czasem narzeka, że po moich pancakesach cała kuchnia jest brudna (choć staram się po sobie sprzątać!) myślę, że smak śniadania, jakie jej serwuję chyba to wynagradza :D
Dzisiaj spróbowałam pierwszy raz zjeść je na wytrawnie. Smakowało, i to bardzo. Na pewno niedługo zrobię powtórkę.
A to słodka wersja mojej mamy:
Czytaj więcej »
Dzisiaj spróbowałam pierwszy raz zjeść je na wytrawnie. Smakowało, i to bardzo. Na pewno niedługo zrobię powtórkę.
PANCAKES WYTRAWNE (NA MLEKU)
Składniki (3 porcje):
1 1/4 szkl mąki
ok. 1 szkl mleka ( u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym; ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szczypta soli
2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki miksujemy. Placki nakładamy łyżką i smażymy na suchej patelni na małym ogniu z dwóch stron (obracamy po pojawieniu się bąbelków powietrza). Podajemy z dodatkami (polecam wędzonego łososia i jogurt naturalny). Smacznego!
A to słodka wersja mojej mamy: