Taka zdrowsza wersja dobrze znanych i lubianych pizzerek. Mniej zapychająca, tak samo smaczna, a na pewno bardziej odżywcza. U mnie niestety bez sera, bo pomysł na pizzerki wpadł niespodziewanie i nie miałam go w domu, a że było już późno, to wycieczka do sklepu zbytnio mi się nie uśmiechała.
Sądzę, że to doskonała przekąska na Sylwestra, prawda?
Inspirowałam się kilkoma przepisami znalezionymi w internecie. W przepisie uwzględniłam ser.
Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim szczęśliwego Nowego Roku i wspaniałego Sylwestra!
Czytaj więcej »
Sądzę, że to doskonała przekąska na Sylwestra, prawda?
Inspirowałam się kilkoma przepisami znalezionymi w internecie. W przepisie uwzględniłam ser.
Składniki (3 pizzerki):
na ciasto:
3g suchych drożdży
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mąki pszennej
2 łyżki oleju
około 200 ml ciepłej wody (lub trochę mniej)
1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki bazylii w proszku
dodatki dowolne, u mnie:
papryka konserwowa
ogórek kiszony
ketchup
bazylia/przyprawa do pizzy
szynka
ser
Mąkę wsypujemy do miski, dosypujemy drożdże oraz resztę składników na ciasto. Wyrabiamy na gładkie ciasto około 10 minut. Odstawiamy na godzinę LUB wstawiamy do nagrzanego do 40 stopni piekarnika na jakieś 10 minut (drożdże zaczną pracować).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, ciasto dzielimy na trzy części, każdą rozwałkowujemy i formujemy w owalny placek. Smarujemy go ketchupem i posypujemy bazylią lub przyprawą. Układamy dodatki. Pamiętamy, aby brzegi pizzerek zawinąć do góry. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż do zrumienienia.
Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim szczęśliwego Nowego Roku i wspaniałego Sylwestra!